Af Ulla Skovsbøl
Læs mere om Zahers arbejde i Libanon
En skolehave på et biodynamisk landbrug i Bekaa-dalen er blevet et populært frirum for en gruppe syriske børn i Libanon, som lever et hårdt og presset hverdagsliv.
Deres have er blevet til på initiativ af en lille dansk NGO “Zaher – Grow to Learn” i samarbejde med den lokale organisation Buzurna Juzurna, som driver landbruget.
Børnene og deres familier har som en del andre syrere på flugt fra krigen i hjemlandet slået sig ned i Libanon. De lever ofte under interimistiske boligforhold, og børnene har i mange tilfælde ikke mulighed for at gå i skole. Netop derfor er skolehaven blevet så poulær som fristed og alternativt læringsrum for børnene, vurderer initiativtagerne i Zaher – Grow to Learn.
PERMAKULTUR OG TRADITIONELLE DYRKNINGSMETODER
I skolehaven får børnene hver især et lille stykke stykke jord, som de omhyggeligt dyrker med tomater, auberginer, løg, radiser, kål og andre afgrøder.
De lærer om planternes liv, vanding, insekter, jord og kompost og bliver undervist i permakultur og traditionelle, mellemøstlige landbrugsmetoder. Underviserne tager dem også tit med rundt på landbruget, hvor de hilser på får, geder og andre dyr.
Lokal forankring er afgørende
Zaher – Grow to Learn er en dansk NGO grundlagt i 2016 af to danske studerende, som begge var frivillige på uddannelsescentre for syrere. Her blev de opmærksomme på børnenes store behov for meningsfulde aktiviteter og stiftede Zaher med det formål at udbrede skolehaver til børn og unge i Libanon.
Grundprincippet for organisationen er, at aktiviterne skal være lokalt forankrede, og at lokale organisationer og aktører skal være drivkraften bag haverne .
Zaher – Grow to Learn vil skabe en platform for samarbejde mellem forskellige aktører i Libanon og opsamle og dele viden. Ativiteterne i haven skal derudover motivere børn og unge for selv at tage aktivt del i deres lokalsamfund.