Venteliste til Københavns Skolehaver

I år deltager 1500 børn i et haveforløb i Københavns Skolehaver, og interessen er så stor, at der ikke er plads til flere elever i år.

Rababerhøst i Københavns Skolehaver. Foto: Camillla Friederichsen.

Af Ulla Skovsbøl

Købehavns Skolehaver har oplevet en så markant stigning i interessen for at bruge haven i undervisningen, at efterspøgslen på skolehaveforløb nu overstiger havernes kapacitet.

I år har 33 københavnske skoleklasser skolehave på skemaet, og i alt 1500 børn deltager i et af Københavns Skolehaves tilbud. Det er ikke kun skoleelever, men også børnehavebørn og eftermiddagsbørn fra pasningsordninger, som får mulighed for at lære om dyrkning og natur.

”God skole handler om at koble teori med praksis, og her i skolehaven kan børn røre, gøre, føle, erfare. Det er ‘Learning by gardening’, og det giver fagligt dygtige og glade børn, ” siger Camilla Friederichsen, som er leder af Københavns Skolehaver.

Haven tænder lys i øjnene

Børn for jord under neglene og lærdom mellem ørerne i skolehaverne. Foto: Camilla Friederichsen

De fysiske aktiviteter og læring gennem alle sanser er en uvurderlig kilde til læring, mener Camilla Friedrichsen, som glæder sig over, at flere og flere skoler ser kvaliteterne i haven som læringsrum:

”Kropsligt arbejde som at sprede møg, så, luge, fodre høns og plukke frugt kombineret med undervisernes evne til at koble hver aktivitet til teori om natur, miljø og fødevarer, giver en højpotent læringscocktail og tænder lys i børns øjne,” siger hun.

”Det er ægte aktiviteter. Det er nærværende, det er meningsfyldt, og det er så meget nemmere at forstå miraklet bag en kartoffel, når du selv har spredt møget, sat den, hyppet den, taget den op og lavet.”

Skolehaverne København er nogle af de ældste i Danmark, grundlagt i skolehavebevægelsens barndom. Skolehavetanken slog rod i Danmark i begyndelsen af 1900-tallet, oplevede sin storhedstid i 1950’erne. Interessen var stærkt faldende op gennem 1960erne og 70erne, men siden årtusindskiftet er skolehave igen blevet et plusord.

 

Ny skolehave indvies på Islands Brygge i København

En ny stor skolehave er på vej i København. Den 7. april 2017 bliver jorden, hvor Skolehaven Islands Brygge kommer til at ligge, indviet ved en festlig åbningsceremoni.

Støttearrangment for den Skolehaven Islands Brygge i 2016. Foto: Støtteforeningen for Skolehaven Islands Brygge, hvor Johanna Lundell er formand.

Af Ulla Skovsbøl

I årtier er det kun gået én vej med antallet af haver under foreningen Københavns Skolehaver: Tilbage! Men fredag den 7. april 2017 kan komme til at markere et vendepunkt, når en ny skolehave indvies på en stor græsplæne ved Ballonparken på Islands Brygge i København.

Københavns Børne- og Ungdomsborgmester Pia Allerslev, og formand for Københavns Lærerforening, Jan Trojaborg er med ved indvielsen, men det er børnene, der er i centrum.

Omkring 300 børn tager de første spadestik i den nye have  for at symbolisere deres ejerskab til den nye have. Skolehaven Islands Brygge skal først og fremmest være børnenes, forklarer Johanna Lundell, som er initativtager og drivkraften bag haven.

“Den nye skolehave skal være en grøn oase for vækst, økologi, bæredygtighed, samarbejde, ro, livskunst og nydelse – med børnene i fokus,” siger hun.

Penge i pipeline 

Skolehaven Islands  Brygge lejer grunden på Artillerivej 69 H af Københavns Kommune, og den nye have bliver en del af den eksisterende forening København Skolehaver. Pengene til etablering og drift er dog ikke endeligt i hus, og haven forventer derfor først at tage imod børn i foråret 2018.

Støtteforeningen, som Johanna Lundell er formand for, har lagt budget for etablering og drift i 2018, og det er nu grundlaget for en ansøgning til Københavns Kommune.

Foreningen må vente lidt endnu på en endelig afklaring, men har positive forventninger om, at bevillingen går igennem i løbet af 2017. I mellemtiden er der nok at tage fat på:

”Der er mange ting, vi kan gå i gang med, inden de store økonomiske midler er i havn, og her er alle engagerede frivillige og aktive støttemedlemmer afgørende,” siger Johanne Lundell.

Lokal opbakning

Støttearrangement for den nye skolehave på Islands Brygge, 2016. Foto: Støtteforeningen for Skolehaven Islands Brygge.

Formanden for København Skolehaver Camilla Friedrichsen glæder sig også over det nye skud på skolehave-stammen:

”Skolehaver passer som hånd i havehandske i forhold til skolernes ønsker om at arbejde med inklusion, udeskole, understøttende undervisning og i det hele taget en mere varieret undervisning med bevægelse,” siger hun.

”Dertil kommer at skolehaver er nogle smukke oaser, som både børn og voksne trives i. Vi vil gerne etablereflere skolehaver, og på Islands Brygge er der et meget stort lokalt engagement og opbakning til en ny
skolehave.”

I lokalområdet har den nye have også fået stor opbakning bl.a. fra Amager Vest Lokaludvalg, Islands Brygges Lokalråd, Miljøpunkt Amager, Skolen på Islands Brygge, Parkbrugerrådet for udviklingen af Amager Fælled på Teknik- og Miljøforvaltningen, FK Hekla, Beboerforeningen Ballonparken, Børneinstitutionerne Thorshave/Thorsanna, Krudtuglen og Børnehuset Bryggen, Behandlingsskolerne og GenBryggen.

Læs mere her

 

Skolehaverne har mere end hundrede års historie i Danmark

”Børn glemmer lettest, hvad de har hørt, mindre let, hvad de har set, men aldrig hvad de har udført.” Det Rousseau-citat gjorde kommunelærer P.W. Lindholm til sit eget. Han blev først i 1900-tallet primus motor for den danske skolehavebevægelse, som bliver nytænkt i disse år.

Amager Strandpark Skolehave. Foto Ulla Skovsbøl
Amager Strandpark Skolehave. Foto Ulla Skovsbøl ©

Af Ulla Skovsbøl

Uddrag fra bogen “Skolehaver i praksis” (Forlaget Frydenlund, 2011):
Havelågen er høj og frønnet, og stakittet skjuler helt, hvad der gemmer sig på den anden side. Vejen her forbi ender i Øresund, og mågerne slår smut ind over land højt oppe på den grå-lyseblå sommerhimmel.

Lågen åbner ind til en hasselsti. Et tæt nøddehegn lukker sig over ens hoved derinde, og stien ender et sted, man ikke helt kan se. Går man derimod til højre, åbner der sig en anden verden her bag stakittet:

En stor have hvor sommerblomster, rødbeder, gulerødder og bønner, kartofler og løg gror lystigt på lige rækker. Tomatplanterne sætter røde frugter, mens squash og asier samler kræfter til at levere en bugnende høst, og et kolossalt kirsebærtræ drysser sine røde bær gavmildt i græsset.

DSC_0369
Arne og Jytte i bag majsen i Amagerstrand Skolehave, 2010. Foto: Ulla Skovsbøl ©

En mand ordner haveredskaber ved et lille skur. En kvinde kører med en trillebør længere nede i haven. Det er Arne Grønbæk og Jytte Palmelund. Læs videre “Skolehaverne har mere end hundrede års historie i Danmark”