USA: Skolehaver forbedrede læring, sundhed og trivsel hos fattige børn

Skoleleder Raymond Isola fra San Francisco så markant bedre præstationer, motivation, sundhed og trivsel hos sine fattige og dårligt stillede elever,efter at skolehave kom på skemaet. Nu lærer han andre amerikanske skoleledere samme lektie.

Raymond Isola var skoleleder i 13 år på Sanchez skolen i et af San Fransisco dårligst stillede kvarterer. Foto: Ulla Skovsbøl
Raymond Isola var skoleleder i 13 år på Sanchez skolen i et af San Fransiscos dårligst stillede kvarterer. Foto: Ulla Skovsbøl ©

Af Ulla Skovsbøl

Raymond Isola sagde ja til en af sit livs største udfordringer, da han i 1999 accepterede jobbet som skoleleder på Sanchezskolen i et fattigt skoledistrikt i San Francisco, Californien. De fleste indbyggere i kvarteret var latinamerikanere og mexicanere med dårlige jobs og lave lønninger, og skolen var fuld af børn, der ikke klarede sig særlig godt på nogen måder.

80 pct. af eleverne kom fra hjem med lav indkomst. 60 pct. havde engelsk som fremmedsprog og hver fjerde elev var et diagnose-barn med behov for specialundervisning. Dertil kom at mange af børnene var dårligt ernærede og ikke fik nok at spise derhjemme.

Den situation er ikke usædvanlig for en amerikansk skoleelev, for hvert fjerde barn i USA er ifølge Raymond Isola ”food insecure” og kan altså ikke være sikker på, at der er mad på bordet ved næste måltid – endsige sund mad.

Læs videre “USA: Skolehaver forbedrede læring, sundhed og trivsel hos fattige børn”

Michelle Obamas skolehave fylder fem

USAs førstedame Michelle Obama kant takket være genvalget af Barak Obama tage hul på den femte sæson med skolehave i parken ved Det Hvide Hus i Washington.

Af Ulla Skovsbøl

Siden præsidentparret Obama rykkede ind i Det Hvide Hus, har Michelle Obama hvert forår inviteret grupper af skolebørn til at deltage i såning og plantning af den store køkkenhave, hun fik anlagt  i foråret 2009.

Skolehaverne er en del Let´s Move, som er præsidentfruens kampagne mod  overvægt og livsstilssygdomme, som i stigende grad er et problem for amerikanske børn.Kampagnen sætter fokus på motion og sund mad, og haven er det ideelle sted at begynde samtalen med børn om en sundere livsstil, mener Michelle Obama.

Elanore Rosevelts Victory Garden er Michelle Obamas forbillede

Skolehaverne ved Det Hvide Hus er en del af en større køkkenhave. I 2009 vakte Michelle Obama opmærksomhed ved at få gravet en del af de pæne plæner op og plante grønsager i stedet. Det skete midt under finanskrisen, hvor der pludselig opstod en interesse for private køkkenhaver i USA, som ikke havde været set længe. Interessen var ikke kun drevet af interessen for sund kost, men også af økonomisk nødvendighed.

Læs videre “Michelle Obamas skolehave fylder fem”

The Edible Schoolyard er et alternativ til fastfood og overvægt

Den amerikanske gourmetkok Alice Waters er grundlægger af The Edible School Yard og foregangskvinde inden skolehaver i Californien. Hendes mærkesag er især den gode sunde mad fra haven og det fælles måltid.

Den amerikanske mellemskole Martin Luther King Junior Middle School i Bekeley Californien har femten års erfaring med skolehaven,The Edible School Yard. Haven, der blev grundlagt af gourmetkokken Alice Waters, har været med til  at introducere en helt ny mad- og måltidskultur hos eleverne.

Børnene dyrker grønsager til skoles kantine og er selv med til at lave sund skolemad hver dag. Det giver dem en forståelse for madens vej fra jord til bord, som er sjælden for moderne børn, og det viser dem et alternativ til den fastfood-madkultur, som giver mange amerikanere massive helbredsproblemer i form af overvægt, diabetes og andre livsstilssygdomme.

Martin Luther King Middle School integrerer haven i alle fag.