Skolehavekonference 30. januar 2015 i Oslo har jorden i fokus

Oslos skolehavefolk inviterer den 30. januar til skolehavekonference med et righoldigt program, som bl.a. markerer at 2015 er FNs jordår.

Læs mere her: Skolehageseminaret 2015 program

skolehage_geitmyra.jpg (450x300)
Geitmyra Skolehage, der har været skolehave i mere end 100 år, er en stor grøn oase med masser af gamle frugttræer tæt på Oslo Centrum. Foto/kilde: Oslo kommunale skolehager/Tore Faller

Af Ulla Skovsbøl

Skolehavekonferencen i Oslo er en årligt tilbagevendende begivenhed, som skolehaveinteresserede deltagere fra hele Norge og resten af Skandinavien.

I år taler blandt andre jordbrugsforskerne Kirsty McKinnon (Bioforsk Tingvoll) og  Berit Swendsen (Vital Analyse) om, hvordan man i skolehavesammenhæng kan bruge den særlige opmærksomhed, som FN retter om selve jorden som dyrkningsmedie og livsgrundlag ved at udnævne 2015 som jordens år.

Der bliver også mulighed for at høre universitetslektor Linda Jolly, Norges miljø-og biovitenskapelige universitet. Hun underviser på den norske skolehaveuddannelse for lærere og er en af de personer i Norden, som har størst viden om skolehaver i både teori og praksis og om havens potentiale som læringsrum.

Desuden deltager en række andre oplægsholdere fra Norge og enkelte fra Danmark: Journalist og fagbogsforfatter Ulla Skovsbøl (“Skolehaver i praksis”, Frydenlund, 2012) og muligvis antropolog og Phd-studerende Morten Kromann, University Center Lillebælt.

Læs om Getimyra Skolehage her

 

100-årige skolehaver overlever i Oslo

Oslos lange skolehave-tradition fra 1909 til i dag blev i 2012 dokumenteret på foranledning af fylkesmannen for Oslo og Akershus i en stor rapport.

Foto: Eli Tronsmo, Skolehagerapporten Oslo og Akershus
Foto: Eli Tronsmo, Skolehagerapporten Oslo og Akershus

Af Ulla Skovsbøl

I 2009 fejrede Geitmyra Skolehage centralt i Oslo sin 100 års fødselsdag, og ti til tolv skoler har fortsat undervisning i den fire hektar store have, hvor mere end 300 gamle æbletræer omkranser børnenes parceller.

Det er dog for intet at regne mod tilslutningen i havens storhedstid. Dengang var der fire helårsansatte gartnere plus en skolehaveleder i Geitmyra Skolehager, og op til 120 skolehavelærere arbejdede med børnene i haven på deltid ved siden af deres almindelige lærerjob.

I dag er den kommunalt ansatte skolehaveleder Tore Faller den eneste faste medarbejder i haven, og han betjener desuden en rækker haver, som ligger ude på selve skolerne.

Selv om skolehavetanken står stærkt i Norge, har haverne således været under pres, især siden 1980erne, fordi arealerne – ikke mindst Geitmyra – i mange tilfælde er meget attraktive som byggegrunde. Mellem 1989 og 2009 blev skolehavearelet derfor havleret fra ca. 18 hektar til godt 9 hektar, og skolehavernes fortalere må vedvarende  være på vagt over for nedlæggelser af skolehaver i Oslo og omegn.

Linda Jolly og Marianne Leisner:
Skolehagerapporten Oslo og Akershus (2012),

Bioforsk Økologisk, Tingvoll:
Naturfaglige undervisningsmaterialer til skolehaven

Skolehavekonference i Oslo i ti år

Elin Tyse har i ti år været drivkraften bag den nordiske skolehavekonference i Oslo, som i år samlede ca. 120 deltagere fra Norge, Sverige og Danmark

Læs om Geitmyra Skolehage her

Elin Tyse, Olso Økologiske Hagebrukslag, har været drivkraften bag de årligt tilbagevendende skolehavekonferencer i Oslo gennem ti år. Foto: Ulla Skovsbøl
Elin Tyse, Olso Økologiske Hagebrukslag, har været drivkraften bag de årligt tilbagevendende skolehavekonferencer i Oslo gennem ti år. Foto: Ulla Skovsbøl ©

Af Ulla Skovsbøl

Den sidste dag i januar var Norge for tiende år i træk vært for en skolehavekonference, med civiløkonomi Elin Tyse som arrangør og primus motor. Hun er haventusiast, leder af Oslo Økologiske Hagebrugslag og ivrigt optaget af at skabe og vedligeholde et forum for ideudveksling mellem skolehavehavefolk for fra Norge, Sverige og Danmark.

– Der er gode skolehaveinitiativer rundt om i hele Skandinavien, og hvis vi skal fastholde skolehaverne her i Oslo, er det vigtigt at vise, der er interesse for vores arbejde – også uden for Norge, siger hun.

Med 80 unger i haven

Elin Tyse blev allerede midt i 1980erne optaget af, hvordan haven på en gang kan give børn gode og lystfulde udendørs oplevelser og konkret viden om mad og bæredygtig levevis, men også på, at den kan bruges til anskuelighedsanvisning i fag som sprog og matematik.

Læs videre “Skolehavekonference i Oslo i ti år”