Haveambassadører fra Praktisk Økologi starter nye skolehaver

To haveambassadører uddannet af foreningen Praktisk Økologi har spændende skolehaveprojekter i gang i Horsens og i Assens Kommuner. Flere økologiske ambassadører er på vej.

Skolehaveambassadør Randi Beierholm har ind til videre startet fritidstilbuddet "Haven på Kanten af Skoven" i landsbyen. Sdr. Vissing. Foto: Randi Beirholm.
Skolehaveambassadør Randi Beirholm har ind til videre startet et fritidstilbud i haven “På Kanten af Skoven” i landsbyen. Sdr. Vissing. Foto: Randi Beierholm.

To haveambassadører uddannet af foreningen Praktisk Økologi har sat nye skolehaveprojekter i gang i henholdsvis Horsens og Assens Kommuner. Flere økologiske ambassadører er på vej.

Skolehavenetværket Ellevilde Haver i Assens Kommune startet af Helle Boesen fra Tommerup på Fyn er bl.a. blevet til inspirerer af et haveambassadør-kursus hos Praktisk Økologi, og i den midtjyske landsby Sdr. Vissing i Horsens Kommune er et andet initiativ – På kanten af skoven – også startet af en nyudnævnt ambassadør, Randi Beierholm.

Efter ambassadørkurset startede hun i 2014 foreningen ”På Kanten af Skoven,” som et lokalt fritidstilbud til børn i Sdr. Vissing, hvor hun bor.

Haven er helt igennem drevet af frivillig arbejdskraft, men Randi Beierholm har ambitioner om at skaffe fondsmidler og kommunal finansiering til en egentlig skolehave på den nærliggende skole i Brædstrup.

Helle Boesen inviterede den lokale skole i Tommerup, hvor hun bor, inden for i hendes egen store have, hvor hun i samarbejde med skolen etablerede en skolehave. Hendes initiativ har nu udviklet sit til netværket Ellevilde Haver, som omfatter ti skoler i Assens Kommune, der allerede har etableret en eller anden form for have.

Mere liv i haven med PØ

Flere haveambassadører som Helle Boesen og Randi Beierholm er på vej. Praktisk Økologis mål med at tilbyde haveambassadør-kurser er at skabe ”Mere Liv i Haven”, og det skal ske ved at kvalificere kursisterne til at sætte fællesskabsorienterede, økologiske haveaktiviteter i gang landet over.

Kursustilbuddet henvender sig først og fremmest til folk, som allerede har viden om havebrug og praktiske erfaringer til at formidle økologi i praksis gennem kurser og oplæg, til at organisere frivillige, der arbejder med økologi og haver, til at inddrage lokale samarbejdspartnere og medier og til at skabe flere lokale aktiviteter, som kan styrke økologien.

Oversigt over Praktisk Økologis haveambassadører