Børn på landet har også brug for skolehaver

Børn på landet har lige så meget brug for at lære om, hvor maden kommer fra som børn i byen, mener haveambassadør Randi Beierholm. Hun har startet en have for børn i landsbyen Sdr. Vissing og arbejder for en egentlig skolehave i Brædstrup.

Haven på Kanten af Skoven i den midtjyske landsby Sdr. Vissing er populær hos de lokale børn. Foto: Randi Beirholm
Haven “På Kanten af Skoven” i den midtjyske landsby Sdr. Vissing er populær hos de lokale børn. Foto: Randi Beierholm

Selv om man er barn på landet eller det ikke sikkert man har prøvet at dyrke radiser, bygge et insekthotel eller at man ved noget om regnorm, men sådan forholder et sig ikke nødvendigvis.

”Mange går og tror, at børn på landet og i mindre byer naturligvis er i haven sammen med deres forældre, men det viser sig, det er noget vi tror. De har ikke nødvendigvis bedre forudsætninger end børn i byen,” siger Randi Beierholm.”

Hun er en af de haveambassadører, som foreningen Praktisk Økologi har uddannet, og i 2014 startede hun foreningen ”På kanten af Skoven,” et fritidstilbud til børn i den midtjyske landsby Sdr. Vissing, hvor hun bor.

”Deres forældre er lige så fortravlede som forældre i byen. De bor selvfølgelig tit i hus med have, men som regel har de bare græsplæner og fliser. Det med at være med og få lov til at dyrke ting og fordybe sig i det, har de færreste oplevet,” siger hun.

Det vil Randi Beierholm gøre, hvad hun kan for at rette op på, hun arbejder nu på at skaffe midler til at starte en egentlig skolehave på den nærliggende Brædstrup Skole i samarbejde med Horsens Kommune og på selv at blive lokal skolehavekonsulent.

Interessen for mad og natur styrkes

Børn på landet har ikke nødvendigvis forhorhåndskendskab til planter og haver ov viden om, hvor maden kommer fra. Foto: Randi Beirholm.
Børn på landet har ikke nødvendigvis forhåndskendskab til planter og haver og viden om, hvor maden kommer fra. Foto: Randi Beierholm.

Randi Beierholm er uddannet bygningskonstruktør, men også levende interesseret i haver. Siden hun selv var ti år gammel, har hun dyrket planter på altaner, på terrasser, i vinduskarme, i kolonihave og nu i en 1000 kvadratmeter stor parcelhushave med økologiske grønsager, bær, frugt, syv høns, insekthotel med vilde bier og kompostbunke med diverse kryb. Den haveglæde har hun lyst til at give børnene i hendes lokalområdet med sig i livet.

”Min ide med det er at så et frø hos børnene, som gør dem nysgerrige på dyrkning og at styrke deres interesse for mad, haver og natur,” forklarer hun.

I haven På Kanten af Skoven kommer børnene hver tirsdag halvanden time og hver anden lørdag i to timer. De passer hver deres højbed på én gange to meter. Der er også fællesbede i haven, hvor der bliver dyrket mere pladskrævende afgrøder og et stort bed med blomster til buketter.

Børnene har lært at bruge haveredskaberne, lært at så, luge, pleje og er nu i gang med årets høst af grøntsager. I år har alle fået det, de høster med hjem, men fremover er det meningen, de også skal lave mad over bål i haven. De har prøvet det én gang, og det har været en succes. Det skal der være mere af, synes Randi Beierholm.

”Det giver dem en meget konkret oplevelse af begrebet ”jord til bord,” når de laver mad af deres egne grøntsager. De får lyst til at smage noget nyt, og det giver dem oplevelser og værdifulde erfaringer, som de ellers ikke ville få. De lærer en vigtig del af den danske kultur at kende, nemlig  traditionen for havedyrkning og madlavning,” påpeger hun.

Forældre hilser havetilbud velkomment

Foto Randi Beierholm
Foto Randi Beierholm

Forældrene er også glade for fritidstilbuddet i haven. Randi Beierhom har fået god feedback på sit initiativ.

”De fortæller mig, at deres børn er begyndt at interessere sig for naturen, og drage omsorg for den. De fortæller også, at børnene livligt formidler det, de har lært i haven omkring middagsbordet, når de kommer hjem, og at de nu sagtens kan smage forskel på det, der kommer fra supermarkedet og de selv har høstet i haven,” fortæller hun.

”Det er tilbagemeldinger, som gør mig glad langt ind i hjertet. Så føler jeg, målet er nået, og budskabet er nået frem,” siger Randi Beierholm.

Lokal opbakning muliggjorde haven

Foto: Randi Beirholm
Foto: Randi Beierholm

Fritidstilbuddet På Kanten af Skoven har ikke kun fået opbakning fra forældrene, men også fra Kulturafdelingen og Afdeling for Teknik og Miljø i Horsens Kommune.

Gantrup Byggemarked har sponsoreret materialer til insekthotel, Foreningen “Stop spild af Frø” har doneret frø og det har et medlem af Brædstrup Haveforening har også doneret frø. Desuden har Frugtformidlingen doneret båludstyr med gryder og pander. Humanitærforeningen i Brædstrup har også støttet etableringen af haven.

Private folk i Brædstrup og omegn har doneret rabarber, hindbærplanter og krydderurter som børnene kan have glæde af i flere år, og lokale pensionister har været flinke til at flink til at hjælpe med at bygge plantekasser.

”Men det springende punkt er at skaffe finansiering på længere sigt, og især hvis der skal etableres en egentlig skolehave på skolen i Brædstrup, vil det kræve, at kommunen er med til at finansiere det,” siger Randi Beierholm.

Pilotprojekt i Brædstrup i 2016

Foto: Randi Beierholm
Foto: Randi Beierholm

Randi Beierholms ambition er at få skabt en have til undervisningsbrug ved Brædstrup Skole næste år.

”Skolen vil gerne have en skolehave og kan se, at der er store muligheder i den i forhold til skolereformen, men hidtil  har Horsens Kommune ikke været villig til at afsætte penge til det,” konstaterer hun.

Ind til nu har Randi Beierholm arbejdet uden løn for haven På Kanten af Skoven, men i længden kan hun ikke blive ved med at arbejdet uden nogen form for aflønning. Derfor søger hun fondsmidler til pilotprojektet:

”Jeg investerer personligt meget i at det skal kunne lade sig gøre, og hvis kommunen virkelig vil det, må den også investere.”