Museumsgård tilbyder historiske skolehaver i Fredericia

I Fredericia udvikler museumsgården Kringsminde historieundervisning til skolehaven. Eleverne dyrker gamle køkkenurter og laver mad, som oldemor kunne lide den.

Foto: Ulla Skovsbøl
Museumsforvalter Karin Rahbæk på Kringsminde Museumsgård har i flere år haft historiske skolehaver som et tilbud til skoleelever fra Fredericia Kommune. Foto: Ulla Skovsbøl ©

Af Ulla Skovsbøl

Grønkålssuppe og stuvede kålrabi. Man skulle måske ikke tro det ligefrem var et hit blandt moderne skolebørn, men når eleverne selv har dyrket kålen og kålroerne i deres egne haver, kan den gamle hverdagsmad nemt blive til livretter.

De gammeldags grønsager hører naturligt hjemme i haveplanerne på Kringsminde Museumsgård ved Fredericia. Museet har gennem flere år haft et skolehavetilbud til elever fra kommunens skoler i samarbejde med Naturskolen Treldenæs og med hjælp fra en gruppe frivillige.

Fokus på faget historie

Karin Rabæk, der er museumsforvalter på Kringsminde, er ansat til at formidle østjysk landbrugshistorie fra 1850 til 1950, og hun synes, de historiske skolehaver er en spændende måde at gøre det på. Hun har bl.a. skaffet frø fra gamle, sjældne kulturplanter i Nordisk Genbank på Svalbard, og i samarbejde med nogle af de involverede lærere er hun nu ved at udvikle undervisningsmaterialer til haveforløbene.

”Vi har ikke gjort så meget ud af at tilpasse forløbene til læringsmålene ind til nu, men det håber vi at kunne gøre noget ved i det kommende år,” siger Karin Rahbek.

De relevante fag er foruden historie først og fremmest madkundskab og naturteknologi.

”Men vi kan også tydeligt se, at arbejdet med haverne fører meget med sig sprogligt. Der er mange nye ord og begreber som at så, sætte og plante osv. Hvornår siger man hvad, og hvad er forskellen? ” fortæller hun.

Mange frivillige

De historiske skolehaver nyder godt, at der er mange frivillige hjælpere knyttet til museumsgården – i alt ca. 100. Et laug af gamle landmænd dyrker museumsgårdens marker, og frivilliggruppen Oldemors Spisekammer laver pop-up køkkener med historiske mad til forskellige lejligheder. Derfor er der også frivillige at trække på i forbindelse med skolehaverne.

”Vi har både gamle husmødre, landmænd, pensionerede socialpædagoger og mange andre faggrupper. Det er fantastisk for os at have så mange ressourcer at trække på i arbejdet med skolehaverne,” siger Karin Rahbek.

Støtte fra Nordea gennem 4H

Siden 2015 har museumsgården desuden haft et skolehavetilbud inde i Fredericia by, ”skolebyhaver” på JB Nielsens Plads.  Skolebyhaverne, der er etableret med støtte fra Nordea Fonden gennem organisationen 4H, bliver mere og mere populære hos både lærere og elever.

”Det har udviklet sig stille og roligt gennem to år nu, og vi oplever en stigende interesse for at være med.  Det første år havde jeg tre klasser med i alt ca. 40 børn og i 2006 var der ca. 60, ” fortæller Karin Rahbek.

”Jeg tager ud på skolerne og hjælper med at forspire planterne til haven derude, og jeg er der, når de kommer med for at plante det, de har forspiret, i skolebyhaven. Derefter er jeg med og hjælper dem yderligere 4-5 gange, men så må de klare det selv hen over sommeren,” fortæller Karin Rahbek.

Hun forventer, at der vil komme mindst samme antal elever i 2017 som sidste år. Dermed bliver det et travlt forår for den engagerede museumsforvalter.

Læs om Kringsminde her