Ny skolehave indvies på Islands Brygge i København

En ny stor skolehave er på vej i København. Den 7. april 2017 bliver jorden, hvor Skolehaven Islands Brygge kommer til at ligge, indviet ved en festlig åbningsceremoni.

Støttearrangment for den Skolehaven Islands Brygge i 2016. Foto: Støtteforeningen for Skolehaven Islands Brygge, hvor Johanna Lundell er formand.

Af Ulla Skovsbøl

I årtier er det kun gået én vej med antallet af haver under foreningen Københavns Skolehaver: Tilbage! Men fredag den 7. april 2017 kan komme til at markere et vendepunkt, når en ny skolehave indvies på en stor græsplæne ved Ballonparken på Islands Brygge i København.

Københavns Børne- og Ungdomsborgmester Pia Allerslev, og formand for Københavns Lærerforening, Jan Trojaborg er med ved indvielsen, men det er børnene, der er i centrum.

Omkring 300 børn tager de første spadestik i den nye have  for at symbolisere deres ejerskab til den nye have. Skolehaven Islands Brygge skal først og fremmest være børnenes, forklarer Johanna Lundell, som er initativtager og drivkraften bag haven.

“Den nye skolehave skal være en grøn oase for vækst, økologi, bæredygtighed, samarbejde, ro, livskunst og nydelse – med børnene i fokus,” siger hun.

Penge i pipeline 

Skolehaven Islands  Brygge lejer grunden på Artillerivej 69 H af Københavns Kommune, og den nye have bliver en del af den eksisterende forening København Skolehaver. Pengene til etablering og drift er dog ikke endeligt i hus, og haven forventer derfor først at tage imod børn i foråret 2018.

Støtteforeningen, som Johanna Lundell er formand for, har lagt budget for etablering og drift i 2018, og det er nu grundlaget for en ansøgning til Københavns Kommune.

Foreningen må vente lidt endnu på en endelig afklaring, men har positive forventninger om, at bevillingen går igennem i løbet af 2017. I mellemtiden er der nok at tage fat på:

”Der er mange ting, vi kan gå i gang med, inden de store økonomiske midler er i havn, og her er alle engagerede frivillige og aktive støttemedlemmer afgørende,” siger Johanne Lundell.

Lokal opbakning

Støttearrangement for den nye skolehave på Islands Brygge, 2016. Foto: Støtteforeningen for Skolehaven Islands Brygge.

Formanden for København Skolehaver Camilla Friedrichsen glæder sig også over det nye skud på skolehave-stammen:

”Skolehaver passer som hånd i havehandske i forhold til skolernes ønsker om at arbejde med inklusion, udeskole, understøttende undervisning og i det hele taget en mere varieret undervisning med bevægelse,” siger hun.

”Dertil kommer at skolehaver er nogle smukke oaser, som både børn og voksne trives i. Vi vil gerne etablereflere skolehaver, og på Islands Brygge er der et meget stort lokalt engagement og opbakning til en ny
skolehave.”

I lokalområdet har den nye have også fået stor opbakning bl.a. fra Amager Vest Lokaludvalg, Islands Brygges Lokalråd, Miljøpunkt Amager, Skolen på Islands Brygge, Parkbrugerrådet for udviklingen af Amager Fælled på Teknik- og Miljøforvaltningen, FK Hekla, Beboerforeningen Ballonparken, Børneinstitutionerne Thorshave/Thorsanna, Krudtuglen og Børnehuset Bryggen, Behandlingsskolerne og GenBryggen.

Læs mere her