Mød Skoleliv i Nepal på Food Festival

Skolehaver og skolemad til fattige børn i Nepal er temaet, når Foreningen Skoleliv i Nepal igen i år deltager med en stand på Food Festival i Aarhus.

Foreningen Skoleliv i Nepal hjælper fattige børn og unge i Nepal til en bedre skolegang ved at hjælpe dem til bedre skolemad. Noget af den dyrke de selv i deres egne skolehaver. Foto: Skoleliv i Nepal

Foreningen Skoleliv i Nepal deltager igen i år i Food Festival, som finder sted den 1. – 3. september i Tangkrogen i Århus. Foreningen, som til hverdag arbejder med skolemad, lektiehjælp og skolehaver i Nepal, sætter et nepalesisk mad og uddannelsesunivers op, hvor deltagerne får mulighed for at smage, dufte og røre ved Nepal.

”Vi sørger hver dag for sund mad til 500 fattige nepalesiske skolebørn. Før i tiden fik børnene en pakke tørre nudler eller slet ingenting. Det er selvfølgelig ikke nok, når man skal lære noget i skolen,” fortæller Anne Mette Nordfalk, daglig leder i foreningen.

Den situation vil vi gerne fortælle danske familier om, på en måde som er til at forstå både i hjertet og i maven. Derfor serverer vi smagsprøver på vores skolemad og viser ingredienser og skolesager fra Nepal frem. Vi inviterer også dem, som har tid til at lave den traditionelle nepalesiske hovedret dal bhat med os,” siger hun.

Klogere på FNs udviklingsmål

På standen kan man også gå på skattejagt, gætte en nepalesisk ingrediens i følekassen, dufte til spidskommen og blive klogere på FNs 17 udviklingsmål.

”De 17 udviklingsmål handler bl.a. om at alle skal have mad nok, og at alle skal have mulighed for at få en kvalitetsuddannelse, og det er  nogle af de ting vi kæmper for i Nepal. Først og fremmest skal man have mad nok for at orke at gå i skole og lære noget, men når man så er klar, så skal der også være en lærer, som er dygtig, for det er  en stor udfordring at skulle starte i skole, når man kommer fra en lille lerhytte og aldrig har åbnet en bog endsige siddet ned for at lytte og lære noget og måske endda ikke engang har sproget nepali som modersmål,” forklarer Anne Mette Nordfalk.

”Desværre er lærerne tit ikke særlig dygtige, og undervisningen består mest af udenadslære. Derfor har vi startet lektiehjælp og er begyndt at tilbyde kurser for lærerne. På længere sigt, vil vi også gerne inddrage forældregruppen og få dem til at støtte op om bedre undervisning til deres børn.”

Spil med på telefonen

Til dem, som elsker smartphone spil, tilbyder Skoleliv i Nepal også et sjovt men uretfærdigt spil, som man kan prøve på standen eller downloade til sin egen telefon.

Der er altså nok at tage fat på og du kan vinde både fysiske præmier og glæden ved at blive klogere på, hvordan det er at være skolebarn ved foden af Himalaya.

Denne tekst er skrevet af Skoleliv i Nepal. Standen på festivalen er sponsoreret af CISUs formidlingspulje.