Kalø Økologiske Landbrugsskole vil lægge jord til skolehaver

Syddjurs Kommune vil skabe et skolehavetilbud til 0.-6. klasse sammen med Kalø Økologiske Landbrugsskole efter Haver til Mavers koncept.

imgresAf Ulla Skovbøl

Æbleplantagen ved Kalø Økologiske Landbrugsskole skal genlyde af skole børns råb og latter, når de klarer i de gamle træer. Børnene skal opleve skolens grise, får, køer og heste. De skal holde høns og passe bier. Og så skal de dyrke deres egne haver som en integreret del af undervisningen i både natur–teknik, hjemkundskab og andre fag. Sådan ser Sara Cox vision for skolehaver i Syddjurs Kommune ud.

Sara Cox er sundhedskonsulent i Sundhedshuset, Syddjurs Kommune
Sundhedskonsulent Sara Cox  Sundhedshuset, Syddjurs Kommune. Foto: Ulla Skovsbøl ©

Hun er sundhedskonsulent Syddjurs Kommune og inspireret af Haver til Maver-projektet i Frendensborg Kommune, har hun i løbet af efteråret og vinteren 2013 arbejdet intenst på at få etableret et kommunalt skolehavetilbud i samarbejde med Den Økologiske Landbrugsskole og  Naturcenter Syddjurs.

Projektet er på skinner og samarbejdspartnerne inklusive tre skoler – Molsskolen, Syddjurs Friskole og Rønde Skole – er på plads. Nu er det bare pengene, der mangler. Sara Cox har sendt en stribe tunge fondsansøgninger. ”Så nu krydser jeg bare fingre for positive svar, ” siger hun.

Afhænger af fondsmidler

Kommunen giver 20.000 om året i tre år og Haver til Maver i Humlebæk yder 85.000 kr. af de 10 mio., projektet har fået fra Nordeafonden til udbredelse af konceptet i andre kommuner. Derudover håber Sara Cox og Syddjurs Kommune på penge fra bl.a. Tips- og lottemidlerne, Friluftsrådet og Landdistriktspuljen.

Skolehaveprojektet skal ikke kun være for skoleelever. Landbrugseleverne fra Kalø Landbrugsskole skal også involveres lige som studerende fra fakulteter som biologi, sociologi, psykologi, geologi og andre relevante fag skal kunne involveres som frivillige og bruge erfaringerne fra skolehaverne i deres studier. Og for Sara Cox, der er projektets primus motor, er det afgørende, at skolehaverne ikke kun bliver et aktiv for kommunens børn.

”Vi ønsker at Haver til Maver – Kalø skal være hele kommunens køkkenhave og læringsrum – ikke kun skolernes, ” siger hun.

”Haver til Maver – Kalø skal ikke kun henvende skoleleverne, men også til borgerne lokalt og til turister, for haverne kommer til at ligge lige op af Nationalpark Mols og Kalø Slotsruin.”

Anemette Olesen som kok

Skolehaverne i Syddjurs Kommune skal bygge på samme principper som Haver til Maver i Fredensborg Kommune, der har udviklet konceptet. Det vil sige, at skolehaven skal indgå i en række forskellige fag, at eleverne skal have 8-10 skolehavedage i løbet af dyrkningssæsonen, og at både natur, havedyrkning og madlavning indgår i undervisningen.

Sara Cox håber, at hun selv kommer til at stå ved udekomfurerne og lave mad med børnene sammen med kogebogsforfatter Anemette Olesen, der også er involveret i projektet.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.