Skolehavekonference i Oslo i ti år

Elin Tyse har i ti år været drivkraften bag den nordiske skolehavekonference i Oslo, som i år samlede ca. 120 deltagere fra Norge, Sverige og Danmark

Læs om Geitmyra Skolehage her

Elin Tyse, Olso Økologiske Hagebrukslag, har været drivkraften bag de årligt tilbagevendende skolehavekonferencer i Oslo gennem ti år. Foto: Ulla Skovsbøl
Elin Tyse, Olso Økologiske Hagebrukslag, har været drivkraften bag de årligt tilbagevendende skolehavekonferencer i Oslo gennem ti år. Foto: Ulla Skovsbøl ©

Af Ulla Skovsbøl

Den sidste dag i januar var Norge for tiende år i træk vært for en skolehavekonference, med civiløkonomi Elin Tyse som arrangør og primus motor. Hun er haventusiast, leder af Oslo Økologiske Hagebrugslag og ivrigt optaget af at skabe og vedligeholde et forum for ideudveksling mellem skolehavehavefolk for fra Norge, Sverige og Danmark.

– Der er gode skolehaveinitiativer rundt om i hele Skandinavien, og hvis vi skal fastholde skolehaverne her i Oslo, er det vigtigt at vise, der er interesse for vores arbejde – også uden for Norge, siger hun.

Med 80 unger i haven

Elin Tyse blev allerede midt i 1980erne optaget af, hvordan haven på en gang kan give børn gode og lystfulde udendørs oplevelser og konkret viden om mad og bæredygtig levevis, men også på, at den kan bruges til anskuelighedsanvisning i fag som sprog og matematik.

Midt i 1980erne fik hun selv køkkenhave i området Geitmyra centralt i Oslo, hvor der har været skolehaver siden 1909. Det er en grøn oase på fire hektar med mere end 300 gamle frugttræer og haveparceller til mange hundrede børn.  Men skolehaverne var under pres. Området repræsenterede en stor værdi som byggegrunde, og sidst i 1980érne blev alle skolehavelærerne opsagt af kommunen, der ville sælge området til boligbyggeri.

Elin Tyse besluttede derfor at gøre sit til at bevare de gamle skolehaver. Hun tog kontakt til flere skoler for at få dem til at fortsætte med havearbejde på Geitmyra, og tilbød sig bl.a. som skolehave-frivillig på den skole, hvor hendes egen datter gik. Først fik hun ikke svar.

– Men pludselig en forårsdag blev jeg ringet op og spurgt, om jeg kunne tage i mod 80 børn fra 2.klasse, og hjælpe dem i gang med skolehaver den næste dag, husker Elin Tyse.

Selv om det var en opgave, der nok kunne taget pippet selv fra en garvet lærer, sagde Elin Tyse ja. Hendes og andres initiativ var med til at redde Geitmyra Skolehaver fra en truende nedtur.

Nu er interessen for skolehaver igen i vækst, og Geitmyra Skolehaver fungerer i bedste velgående, og bliver brugt af 10-12 skoler. Geitmyra Skolehaver har dog kun én fast medarbejder, skolehaveleder Tore Fallers, der naturligt nok var selvskrevet som oplægsholder på årets skolehavekonference.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *