100-årige skolehaver overlever i Oslo

Oslos lange skolehave-tradition fra 1909 til i dag blev i 2012 dokumenteret på foranledning af fylkesmannen for Oslo og Akershus i en stor rapport.

Foto: Eli Tronsmo, Skolehagerapporten Oslo og Akershus
Foto: Eli Tronsmo, Skolehagerapporten Oslo og Akershus

Af Ulla Skovsbøl

I 2009 fejrede Geitmyra Skolehage centralt i Oslo sin 100 års fødselsdag, og ti til tolv skoler har fortsat undervisning i den fire hektar store have, hvor mere end 300 gamle æbletræer omkranser børnenes parceller.

Det er dog for intet at regne mod tilslutningen i havens storhedstid. Dengang var der fire helårsansatte gartnere plus en skolehaveleder i Geitmyra Skolehager, og op til 120 skolehavelærere arbejdede med børnene i haven på deltid ved siden af deres almindelige lærerjob.

I dag er den kommunalt ansatte skolehaveleder Tore Faller den eneste faste medarbejder i haven, og han betjener desuden en rækker haver, som ligger ude på selve skolerne.

Selv om skolehavetanken står stærkt i Norge, har haverne således været under pres, især siden 1980erne, fordi arealerne – ikke mindst Geitmyra – i mange tilfælde er meget attraktive som byggegrunde. Mellem 1989 og 2009 blev skolehavearelet derfor havleret fra ca. 18 hektar til godt 9 hektar, og skolehavernes fortalere må vedvarende  være på vagt over for nedlæggelser af skolehaver i Oslo og omegn.

Linda Jolly og Marianne Leisner:
Skolehagerapporten Oslo og Akershus (2012),

Bioforsk Økologisk, Tingvoll:
Naturfaglige undervisningsmaterialer til skolehaven

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *