Skolehaver i praksis – en bog om haven som læringsrum

Interessen for skolehaver spirer landet over. Bogen Skolehaver i praksis beskriver udviklingen og viser, hvordan haven bliver brugt i undervisningen både herhjemme og i udlandet.

- er en bog om haven som læringsrum.m Frydenlund, 2012
– er en bog om haven som læringsrum.m Frydenlund, 2012

Af Ulla Skovsbøl

Interessen for skolehaver spirer landet over. Bogen Skolehaver i praksis beskriver udviklingen og viser, hvordan haven bliver brugt i undervisningen både herhjemme og i udlandet.

Det er i høj grad interessen for økologi, bæredygtighed sundhed og madkvalitet, som har som givet skolehaverne nyt liv. Moderne børn har tit ingen føling med, hvor maden kommer fra og hvordan bliver til. Haven giver dem praktisk og håndgribelige erfaringer med at dyrke grønsager, og madlavning i haven giver appetit på sund mad.

Samtidig gør kravene om mere inkluderende undervisningen i folkeskolen skolehaven relevant som undervisningsmiljø på en ny måde. Haven taler til alle sanser, og eleverne kan bruge alle læringsstile i det det udendørs læringsrum.

Teori og praksis går op i en højere enhed, og det er netop hvad der er brug for i fremtidens skole, ifølge børne- og undervisningsminister Christine Antorini. Hun mener, skolehaven skal være en naturlig del af Ny Nordisk Skole, fremtidens uddannelsessystem.

International trend

Ideen om at bruge haven som læringsrum er en del af en international trend, der står stærkt i storbyer som London og Berlin og ikke mindst i mange amerikanske byer. I USA har præsidentfruen Michelle Obama fået skolehaven på dagsorden ved at involvere to lokale skoler – Bancroft Elementary School og Tubman Elementary School i Washington D.C. – i at dyrke grøntsagshave ved det Hvide Hus, og i Californien er der omkring 3000 skolehaver.

I USA bliver skolehaven kædet sammen med kampen mod overvægt, fast food og livsstilssygdomme, som diabetes, men erfaringer fra udlandet viser også, at haven kan bruges i mange forskellige fag – ikke kun i de mest oplagte som natur-teknik og hjemkundskab. Den kan også inddrages i dansk, matematik, fremmedsprog og mange andre fag.

Haver til Maver

I Danmark er det især det nye skolehavekoncept Haver til Maver, udviklet på Krogerupgaard ved Humlebæk, som er populært. Haver til Maver er nu et tilbud til alle skoler i Fredensborg Kommune, og i 2012 har op mod 1300 børn haft skolehaver på gården. Konceptet omfatter både havedyrkning, naturskole og madlavning i det fri og afprøves også i en række andre kommuner – bl.a. i Odense.

Bogen Skolehaver i praksis giver en fyldig gennemgang af erfaringer fra både ind- og udland og undersøger, hvordan haven kan berige undervisningen på forskellige klassetrin.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *