Hældagerskolen i Vejle starter med skolehave i det små

Vedholdenhed har betalt sig for to pædagoger på Hældagerskolen i Vejle. Med ihærdighed og med gavmilde forældres hjælp har de startet skolehave trods en tøvende ledelse og mangel på penge.

Hældagerskolens have
Hældagerskolen i Vejle startede småt med plantedyrkning i atriumgården , men med støtte fra Friluftsrådet vokser haven, og der bliver plantet både frugt- og nøddetræer på skolen.

Af Ulla Skovsbøl

To pædagoger på Hældagerskolen i Vejle, Frederik Madsen og Jane Knudsen, havde en fælles drøm: De ønskede sig en skolehave. Men drømmen lod sig ikke uden videre realisere, for skoleledelsen delte ikke umiddelbart deres have-entusiasme, og der stod ikke skolehave nogen steder på budgettet. Og hvad kan man får nej, og pengekassen er tom?

“For mig var det helt enkelt – vi gik bare i gang,” siger Frederik Madsen.

Startede med forældres hjælp

Det hele startede med, at de to kolleger kom til at snakke om, at skolens atriumgård egnede sig til have. 

“Vi ville i virkeligheden helst have hele området som have, men man er nød til at starte et sted, og mindre kunne også gøre det. Vi skrev til forældrene, at vi gerne modtog planter og andre ting. De kom med både jordbær- og hindbærplanter – og så var vi i gang,”  fortæller Frederik Madsen. 

Frederik og hans kollega Jane Knudsen skaffede en masse spande og fik fat i jord fra kommunen, og derefter startede de med to bede ud for skolekøkkenet. Det var sfo-børnene, der passede dem, men både skole og sfo fik glæde af afgrøderne.

Successen gav blod på tanden. De søgte bl.a Friluftsrådet om tilskud til endnu et bed og fik det. Senere på året skal der både plantes frugt- og nøddetræer i området som en sfo-aktivitet, og de to pædagoger har fået mulighed for at deltage i haveundervisning for eleverne på mellemtrinnet.

Frederik Madsen har delt historien på skolehaver.com´s Facebookside. Han er både glad og stolt over at have vist, at intiaitver nedefra kan betale sig og bære frugt – lige som de kommende træer i Hældagerskolen.