Parcelhushave er eksperimentarium for Grøn Guerilla på Jyderup Højskole

Jyderup Højskole har omdannet en almindelig villa i byen til “Det Grønne Parcelhus”, hvor elever på kurset “Grøn Guerilla” eksperimenterer med bæredygtig livsstil i praksis.

Share on Facebook

Af Ulla Skovsbøl

Jyderup Højskole har gjort haven til omdrejningspunkt for sin linje i bæredygtighed og grøn omstilling, Grøn Guerilla. Skolen har lejet et parcelhus midt i byen med en stor have, hvor eleverne kan eksperimentere med grøn omstilling i praksis.

I  haven ved det Det Grønne Parcelhus” arbejder eleverne med økologi, natur, grøn omstilling, bæredygtighed, politik, landbrug, havebrug, og permakultur i praksis, mens selve huset bliver brugt som undervisningslokaler både til film, oplæg og gruppearbejde.

Læs også om højskoles Grøn Guerilla-linje på skolens hjemmeside

“Det skal være eksperimenterende, og det må gerne være lidt vildt og anderledes og noget, som ingen havde tænkt på før,” siger Nana Gerstrøm Ahlsted, der er højskolelærer og projektleder til radioprogrammet Natursyn på P1.

Natursyn på P1 om Grøn Guerilla på Jyderup Højskole

“Det vigtigste er fællesskabet med andre unge, som har samme tanker som en selv – et fællesskab, hvor man kan handle sammen. Det næste er, at man få en virkelig bred indføring i bæredygtighed,” siger hun.

Handlingsorienteret undervisning

Nana Gerstrøm Ahlsted peger på, at mange af de unge, som kommer på skolen, i forvejen ved en masse om bæredygtighed, klima og miljø. Men deres viden er som regel ret teoretisk og sætter dem ikke i stand til at handle. I værste fald slår udsigten til klimakatastrofe og miljøødelæggelse dem ud og virker handlingslammende.

Mange er også gode til at kritisere, men ikke så gode til at tænke konstruktivt, siger hun:

“Eleverne kommer tit med en rigtig god evne til at analysere og kritisere. Det lærer man i skolen. Alle er enormt hurtige til at have alle mulige gode kritikpunkter. Men jeg håber at højskolerne og Grøn Guerilla kan vende det om, så de lærer at bruge muligheden for at tænke anderledes over, hvad er det gode liv og selv komme med løsninger,” siger Nana Gerstrøm Ahlsted.

Samarbejde med NOAH

Jyderup Højskole amarbejder med miljøorganisationen NOAH og Grøn Guerilla-kruset. NOAH-folk holder oplæg om politiske og praktiske grønne emner på kurset laver teambuilding på kurset. Det er også NOAH, som har skabt rammerne for skolens bæredygtigheds-eksperimentarium.
Læs mere om NOAH her.
andrea-hejlskov
Forfatteren Andrea Hejlskov tager eleverne på Grøn Guerilla med til den svenske ødemark, hvor hun selv er flyttet ud, væk fra forbrugersamfundet, sammen med sin familie. Foto: Ulla Skovsbøl.
På kurset bliver eleverne også udfordret af fagfolk, og har bl.a. været på besøger hos forfatter Andrea Hejlskov, som har eksperimenteret med at droppe ud af forbrugssamfundet og er flyttet ud i ødemarken i Sverige med mand og børn. Læs om Andrea Hejlskov her: www.andreahejlskov.dk

GRØN GUERILLA I MEDIERNE:

DR P1 Natursyn: Een 45 min lang udsendelse omGrøn Guerilla:  Lyt her

Dagbladet Information: Artikel om Grøn Guerilla og om højskolerne genrelt som katalysator for den grønne omstilling. Læs her

Højskolebladet: Artikel om at højskolerne er begyndt at have fokus på handling. Læs her

DR P1 Eftermiddag: Indslag i P1 Eftermiddag, hvor forstander Poul Henrik Jensen forklarer, hvad Grøn Guerilla handler om: Lyt her

Share on Facebook