Nyt nationalt center for skolehaver på Frederiksberg

Haver til Maver får et nyt hovedsæde på Frederiksberg: Et skolehavecenter for læring om klima, mad og dyrkning.
Haver til Maver etablerer nyt skolehavecenter på Frederiksberg. Børnene er klar til at gå i gang. Pressefoto

Af Gustav Bech

Inden længe bliver Frederiksberg hjemsted for et nyt skolehavecenter, der skal vise og udvikle nye måder at lære, lege og leve i samspil med naturen, haven og maden.

Det tidligere Økologiske Inspirationshus på Allégade 7 ved Frederiksberg Have omdannes til et nyt Haver til Maver-univers, hvor næste generation inspireres og begejstres til en fremtid med mere kålrabi, kimchi og kammeratskab, fortæller Daniel Hervik, direktør i Haver til Maver.

Foreningen arbejder med at styrke børns viden om madens vej fra jord til bord.

Økologisk Inspirationshus

Det er det tidligere Økologiske Inspirationshus på Frederiksberg, som nu genopbygges og ventes at stå klar i begyndelsen af 2023. Frederiksbergfonden, den filantropiske forening Realdania og Haver til Maver investerer i og bidrager til projektet med 10 mio. kr.

Frederiksbergfonden køber, renoverer og udlejer ejendommen, som foreningen Realdania bidrager med støtte til den indretningsmæssige og arkitektoniske udformning.

Det nye sted får betydning for alle landets skolebørn, fortæller direktør i Haver til Maver, Daniel Hervik:

»Haver til Maver har som ambition, at alle landets kommuner inden 2030 har skolehaver. Det nationale skolehavecenter bliver en hjørnesten i at nå den målsætning. På den ene side som hovedkontor for sekretariatet. På den anden side som det sted, hvor vi i sammenhæng med den eksisterende skolehave i Frederiksberg Have eksperimenterer med nye læringsforløb, materialer og værktøjer til landets skolehaver«, siger han.

»Det bliver der, vi klæder haveformidlere, lærere og pædagoger på til at arbejde med skolehaver som en del af undervisningen i den danske folkeskole. Derfor er vi både stolte og dybt taknemmelige over denne mulighed«, understreger Daniel Hervik.

Faciliteter

Huset er på 300 kvadratmeter, fordelt på to etager og en mindre terrasse på 1. sal.

Det skal rumme et plantebaseret undervisningskøkken og laboratorium for børn og unge. Der bliver også plads til aktivitetsrum og klasseværelse, ligesom 1. salens terrasse skal rumme en minihave. Det kobles til de 3.000 m2 skolehaver i Frederiksberg Have 90 m fra huset.

Haver til Mavers sekretariat får sin daglige gang i huset, der også åbner sig op mod lokalsamfundet med mulighed for filmvisninger, fællesspisninger og familieworkshops. Huset vil desuden rumme andre samarbejdspartnere som fx Hello Kitchen, der driver Fars Køkkenskole og Mors Verdenskøkken. Der bliver mulighed for at udnytte faciliteterne om eftermiddagen, aftenen og i weekenderne.

Haver til Maver har siden 2006 arbejdet for at skabe gastronomiske skolehaver for landets skoleelever og vise, hvordan børnene helt konkret kan bruge virkeligheden som klasseværelse.