Christ Church Primary, London: Fixeplads blev grøn oase for børn

Innovativ skoleleder har sammen med konsulent fra Royal Horticulture Society forvandlet affaldsplads fra udendørs fixerum til skolehave for udsatte børn.

 

Christchurch2_500
Christ Church Primary School, London. Foto Ulla Skovsbøl ©

Bag en høj mur og en aflåst port tæt på grundskolen Christ Church Primary School i London-bydelen Clapham, ligger en hemmelig have – Christchurch Primarys skolehave.

Børnelivet er barskt i Clapham, en London-bydel med høj frekvens af social nød, stofmisbrug og alkoholisme, arbejdsløshed og lave indkomster, men skolens leder Collet Morris, brænder for sine ofte skæve og utilpassede elever, og en af hendes pædagogiske ideer er at bruge haven i undervisningen – og med stor succes.

”Vores børn er så meget inde, og mange af dem bor dårligt i små lejligheder. De har absolut ingen erfaring med jord og dyrkning af planter, men de går på med krum hals. Haven er et frirum for dem, hvor de for lov til at lære og udfolde sig på andre måder og vise andre sider af sig selv, end de gør i klassen og,” siger hun.

Chirstchurch4_500
Christchurch Primary School, London. Foto Ulla Skovsbøl ©

Det var Colette Morris selv, der opdagede den tomme grund bag den høje mur op til banen, hvor der kun er adgang gennem en lille dør i muren. Grunden har ligget ubrugt i årevis. Engang var der kolonihaver på den, men da skolen fik adgang til den, havde ukrudt og narkomaner længe haft overtaget bag den høje mur.

Det har Colette Morris fået lavet om på. Hun fik lov til at leje jorden af kommunen, og det er lykkedes for hende at få involveret både forældre og andre frivillige fra lokalområdet i oprydning og haveanlæg.

De lokale brandmænd fra brandstationen i nærheden har for eksempel sagt ja til at hjælpe. De har ikke meget at give sig til, når der ikke er ildebrand, og de har opfattet det som en kærkommen adspredelse gå og rydde op, fjerne affald og gamle sprøjter og i det hele taget gøre grunden klar til børnene.

Royal Horticulture Society engageret i skolehave

Ind til videre er halvdelen af grunden omdannet til have med de flettede højbede – en donation fra det berømte Chelsea Flower Show – et fint drivhus og frugttræer som espalier langs væggen.

Christ Church Primary har haft stor glæde af hjælp og rådgivning fra RHS, The Royal Horticulture Society, som kan sammenlignes med Det Danske Haveselskab. RHS har i de senere år til dels både omdefineret sin rolle og omlagt sin stil. Tidligere var organisationen i høj grad forbundet med prestigefulde haveudstillinger, pilne haveanlæg i herregårdsstil og en aura af overklasse.

I dag engagerer haveselskabet sig også i folkelige og sociale initiativer inden for urban gardening og ikke mindst skolehaver. Organisationen har en konsulenttjeneste, som rådgiver skoler om anlæg og brug af skolehaver og 16.000 britiske skoler har RHS-certificerede skolehaver.

RHS´s demonstrationshave Wisley Garden afholder skolehavekurser for både elever og lærere. Pengene til indsatsen kommer fra medlemskontingent, donationer, fra fire nationale shows og forskellige nationale arrangementer, ”Britain in Bloom” og forskellig anden indkomstdækket virksomhed.

Uvurderlig hjælp fra RHS-konsulent

Chirstchurch6_500
Christ Church Primary School, London. Foto Ulla Skovsbøl ©

For Christ Church Primary har samarbejdet med RHS og rådgivningen fra skolehavekonsulent James Bliss været en afgørende hjælp.  Han har undervist lærerne både i praktiske havefærdigheder og i at bruge haven til anskuelighedsundervisning i forskellige fag.

“Vi har for eksempel en lærer, der med stor succes lært børnene om negative tal ved at lade dem grave i haven. Jordoverfladen er nul, og de negative tal bliver gravet nedad, de positive bygget op af jordbunker. ”

”Det er en måde at gøre et abstrakt emne håndgribeligt, som er meget nyttig for netop vores elever, som tit er bogligt svage,” forklarer Collet Morris.

Uden inspiration fra James Bliss, ville skolen ikke for alvor være  kommet i gang med at bruge haven i undervisningen, men Christ Church Primary kan ikke løbe an på hans assistance på længere sigt.

Der er mange andre skoler, som har brug for skolehavekonsulentens tid og ekspertise. Derfor har Collet Morris nu ansat en lærer, der har en baggrund som gartner, og når hun ansætter nye medarbejdere, sikrer hun sig i det hele taget, at de også synes, det er en god ide med udeskole, at de interesserer sig for haver og ikke går af vejen for jord under neglene, så arbejdet kan føres videre, og skolehaven udvikles yderligere som læringsrum.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *