Odenses skolehaver i Holluf Pile er kommet godt fra start

Kort før sommerferien fik Odense sit skolehavecenter nummer to: En ny afdeling af Haver til Maver åbnede på Holluf Pile Skole i den sydøstlige del af den fynske hovedstad.

holluf-pile-5-trilleboer Foto Ulla Skovsbøl
Holluf Pile Skolehave, Odense. Foto Ulla Skovsbøl ©

Af Ulla Skovsbøl

Grædende børn hører ikke til hverdagen, når Odenses kyndige skolehaveleder Thomas Høgedal har elever i haven. Men der er undtagelser. Den store chili-smagning kan være så hård en prøvelse for fine smagsløg, at tårerne triller.

Chilismagning og krydderurte-test hører til sensommerens haveopgaver i den nye afdeling af Haver til Maver som åbnede ved Holluf Pile Skole i Odense kort før sommerferien med pædagog Jesper Lindenborg som skolehaveleder. I indkøringsfasen får han assistance af Thomas Høgedal, som siden 2011 med stor succes har stået for Odenses første Haver til Maver tilbud i kolonihaveområdet Falen.

For at få den nye afdeling op at stå har Thomas Høgedal måttet slide hårdt i det med fondsansøgninger, og han er stolt over at det er lykkedes at rejse sammenlagt en halv million til den nye Haver til Maver afdeling. Fondsmidlerne kommer fra Odenses Forstadspulje, Friluftsrådet, Nordea Fonden og Fionia Fyn. Juliana Drivhuse og Nordea Fonden har også ydet tilskud, som er gået til et nyt flot drivhus.

Truende sparekrav afværget

Thomas Høgedahl har været skolehaveleder for Haver til Maver i Odense siden 2011. Nu hjælper han Jepser Lindenborg i gang som leder af den nye have ved Holluf Pile Skole. Foto: Ulla Skovsbøl
Thomas Høgedahl har været skolehaveleder for Haver til Maver i Odense siden 2011. Nu hjælper han Jepser Lindenborg i gang som leder af den nye have ved Holluf Pile Skole. Foto: Ulla Skovsbøl ©

Uden fondsmidlerne, var den nye skolehave ikke blevet en realitet, for Odense Kommune har haft skolehaverne på listen over projekter som helt skulle spares væk i 2017.

”Vi har været truet af kommunale nedskæringer flere gange, men heldigvis har vi fået enorm opbakning ikke mindst fra forældre og det har også betydet meget, at medierne har dækket spareplanerne. Der blev lavet en underskriftindsamling mod spareforslaget, og heldigvis blev det taget af bordet;” siger Thomas Høgedal.

Politikerne i Odense diskuterede et sparekatalog med besparelser på 30 millioner på børne- og ungeområdet, og lukningen af det kommunale skolehavetilbud ville have sikret én af de 30 millioner.

Nu kører Haver til Maver i Odense videre i den næste budgetperiode, nu med to afdelinger.  Planerne om en tredje afdeling i bydelen Voldsmose er dog ind til videre skrinlagt.

God gang i trillebørene

Der var gang i trillebørene, da eleverne fra mellemtrinnet på Odenses skoler kørte træflis på de nyanlagte havegange. Foto: Ulla Skovsbøl
Der var gang i trillebørene, da eleverne fra mellemtrinnet på Odenses skoler kørte træflis på de nyanlagte havegange. Foto: Ulla Skovsbøl ©

Der er gang i trillebørene i Holluf Pile Skolehave. En kæmpe bunke træflis er kørt ind i haven og ligger og venter på at elever fra Odenses skoler skal flisen kørt ud på gangene mellem de nybyggede højbedes træsider.

”Egentlig ville jeg helst have, at vi bare skulle dyrke bede uden kasser lige som vi gør på Falen, men det her ser også ud til at komme til at fungere fint”, siger Thomas Høgedal.

Han og Jesper Lindenborg har delt dagens opgaver mellem sig, så Jesper leder den praktiske opgave med at få kørt flis ud, mens Thomas står for smage- og plantekendskabsøvelserne med krydderurter og chili fra drivhuset og krydderurtebedet langs det nye havehus, som er blevet bygget til skolehaven.

Ni klasser tilmeldt ny have

Pædagog Jesper Lindenborg er leder af den nye Haver til Maver afdeling på Holluf Pile Skole i Odense. Foto: Ulla Skovsbøl
Pædagog Jesper Lindenborg er leder af den nye Haver til Maver afdeling på Holluf Pile Skole i Odense. Foto: Ulla Skovsbøl ©

Når den nye skolehave er kørt ind, er det meningen at Jesper Lindenborg skal være vært i haven fem dage om ugen fra marts til oktober, og arbejde som pædagog i indskolingen om vinteren. Det er en fin ordning, synes han.

Han har i øjeblikket i alt er ni klasser fra forskellige skoler tilmeldt det nye skolehavetilbud. Der er kapacitet til 12 klasser, og både Jesper og Thomas forventer, der vil blive fyldt op i den nye skolehave.  Den første Haver til Maver afdeling på Falen har kører videre med seksten klasser som hidtil.

Der har gennem flere år været venteliste til haverne i Falen. Tilbuddet blev hurtigt et stort hit blandt elever, lærere og forældre – så populært, at haven hvert år har måttet sige nej til klasser, fordi efterspørgslen var større end kapaciteten, men med den nye skolehave i Holluf Pile ser ventelisten ud til at være afskaffet.

Siden starten i 2011 har haven i Falen årligt haft 400 elever fra odenseanske skoler gennem Haver til Maver tilbuddets otte årlige havebesøg. Kommunen betaler driften, så de enkelte skoler ikke skal finde midlerne på deres egne budgetter, og det er medvirkende til den store søgning.

Læs mere om Haver til Maver 

I flere år har der været venteliste på Haver til Mavers skolehave på Falen i Odense. Nu øger den nye have ved Holluf Pile Skole kapaciteten med 12 klasser. Foto: Ulla Skovsbøl.
I flere år har der været venteliste på Haver til Mavers skolehave på Falen i Odense. Nu øger den nye have ved Holluf Pile Skole kapaciteten med 12 klasser. Foto: Ulla Skovsbøl ©