Gråsten Landbrugsskole klar med Haver til Maver for skoleelever

Gråsten Landbrugsskole starter et sønderjysk Haver til Maver for 19 skoleklasser og en børnehave i foråret 2017. Det sker i samarbejde med Sønderborg Kommune og Fiskbæk Naturskole.

Helle Bojsen, agronom og lærer på Gråsten Landbrugsskole gennem otte år, er den nye leder af Haver til Maver i Gråsten. Foto: Ulla Skovsbøl
Helle Bojsen, agronom og lærer på Gråsten Landbrugsskole gennem otte år, er den nye leder af Haver til Maver i Gråsten. Foto: Ulla Skovsbøl ©

Af Ulla Skovsbøl

Et nyt skolehavetilbud i Sønderborg Kommune er blevet et stort tilløbsstykke: Allerede i første sæson er 19 klasser tilmeldt det nye Haver til Maver projekt, som åbner på Gråsten Landbrugsskole til foråret.

Haveprojektet er blevet til i samarbejde mellem landbrugsskolen, kommunen, Fiskbæk Naturskole og foreningen Haver til Maver. Det skal foreløbigt fungere i tre år og følge grundtankerne Haver til Mavers skolehavekoncept.

Stor interesse fra skolerne

”Interessen er stor, og vi har fået tilmeldinger fra skoler i hele kommunen. De elever, der kommer længst væk fra, er fra Nordborg på nordspidsen af Als,” fortæller Helle Bojsen, der er leder af den nye skolehave.

Afstandene er store i Sønderborg Kommune, men det har ikke afskrækket klasserne fra Nordborg, for skolerne kan få tilskud til transporten. For at stille alle lige har skolehaveprojektet nemlig afsat penge på budgettet til bustransport, så alle kan være med, uden at skulle skele til transportomkostningerne.

Fordel at ligge på landbrugsskole

Gråsten Landbrugsskole lægger jord til det nye sønderjyske Haver til Maver projekt.
Gråsten Landbrugsskole lægger jord til det nye sønderjyske Haver til Maver projekt.

Helle Bojsen er agronom og har været lærer på landbrugsskolen i otte år, men er nu blevet ansat i haveprojektet som daglig leder af skolehaverne og glæder sig til at tage i mod folkeskoleeleverne. Hun slipper dog ikke helt undervisningen på landbrugsskolen:

”Der er flere synergieffekter i at være så tæt knyttet til landbrugsskolen. I sommerhalvåret, hvor der er meget at lave, kommer en af landbrugsskolelærerne og hjælpe mig med undervisningen i haverne, og så er det meningen, jeg bare skal levere timerne tilbage i form af undervisning på skolen næste vinter, når haverne ligger stille,” forklarer Helle Bojsen.

Det er også en fordel for haveprojektet, at landbrugsskoleeleverne kan hjælpe til.

”Vi har et fag på skolen, som simpelthen hedder ”praktisk arbejde”, for der er nogle af eleverne, som virkelig trænger til at komme ud og røre sig. Og  så er det jo oplagt, at de også hjælper til med forskellige praktiske opgaver i forbindelse med haven,” siger hun.

Naturskolen lægger lokaler til

Gråsten Landbrugsskole
Gråsten Landbrugsskole i Sønderjylland.

Skoleleverne i det sønderjyske Haver til Maver projekt får også på andre gode rammer for undervisningen på havedagene.  Fiskbæk Naturskole, som er partner i haveprojektet, deler adresse med Gråsten Landbrugsskole, og stiller lokale til rådighed.

Landbrugsskolens gamle kostald er blevet bygget om, efter at køerne blev sat ud. Det er nu et stort, moderne og meget fleksibelt naturskolelokale, hvor skolehaveeleverne kan få undervisning og løse opgaver i relation til haverne.