Sæby-elever dyrker 2000 kvadratmeter skolehave i lokal æbleplantage

Elever fra Sæbygårdskolen har i 2017 dyrket grønsager i en 2000 kvadratmeter stor skolehave i Nordeuropas største plantage med paradisæbler, Nellemanns Have i Sæby.

Læs mere hos Haver til Maver

Eleverne fra Sæbyskolen dyrker både deres individuelle bede og en fælles have. Foto: Sæbygårdskolen/Haver til Maver

Læs mere om Sæbygårdskolens have 

Vendsyssel er kommet med på skolehavebølgen. Sæbygårdskolen i den nordligste del af Jylland blev i 2017 en del af Haver til Maver og anlagde en 2000 kvadratmeter stor have med både individuelle bede til hver enkelt elev og en fælleshave, hvor eleverne dyrker grønsager til fælles måltider.

Formålet med haveprojektet er, at eleverne på en konkret og håndgribelig måde skal lære om naturfag, bæredygtighed, økologi, sundhed og madlavning.

Gammel plantage med paradisæbler

Sæbys skolehaver ligger i Nellemanns Have, som er Nordeuropas største æbleplantage med paradisæbler af mange sorter. Nellemanns Have drives og passes af en frivillig forening, der ser det som et stort plus, at skoleeleverne får deres gang i haven og måske ad den vej bliver interesserede i foreningens arbejde.

Sæbygårdskolen opfatter på sin side samarbejdet med foreningen som et givende åbenskole-projekt, der i god overensstemmelse med Folkeskolereformen etablerer en gensidig relation mellem skolen og aktører i lokalsamfundet.

Nellemanns Have har desuden den fordel, at den ligger centralt i Sæby, så både elever, forældre, bedsteforældre og andre interesserede nemt kan komme forbi og se haverne eller eventuelt hjælpe med at luge og vande i fritid og ferier.

Eleverne fra Sæbyskolen hele dyrkningssæson på de 2000 kvadratmeter, som Nellemanns Have har stillet til deres rådighed. Foto: Sæbygårdskolen/Haver til Maver

Formålet med skolehaven i Sæby

  • At eleverne tilegner sig viden om planters vækst og biologi gennem deres egne praktiske haveerfaringer.
  • At eleverne udvikler bæredygtig adfærd, viden om mad, sundhed og naturfaglig dannelse.
  • At inddrage et interessant lokalområde som et alternativt undervisningsrum.
  • At åbne skolen for det omgivende samfund ved samarbejde med beboere og lokale organisationer.
  • At involvere eleverne aktivt i lokalsamfundet og inddrage forskellige faggrupper fra erhvervslivet i undervisningen. og madkundskab, vil faget håndværk og design og matematik blive inddraget.

Maden er vigtig

I haven skal eleverne især lære om økologi, bæredygtighed og sund mad på en konkret og håndgribelig måde. Foto: Sæbygårdskolen/Haver til Maver

En vigtig del af undervisningen er nemlig i som altid i Haver til Maver, at eleverne lærer at bruge de grøntsager, de dyrker, i madlavning.

Maden bliver lavet i udekøkken, og det skorter ikke på ekspertrådgivning: Skolen samarbejder med den lokale resturantør Dennis Bøgh fra restauranten Frk. Madsen. I efteråret kom restaurantens kok ud i haven med to kokkeelever for at undervise eleverne i at lave mad på bålkomfurer, og maden bestod ikke kun af grønsager fra haven. Kokken havde et rådyr med, som blev parteret og kødet blev tilberedt sammen med eleverne, og dagen fik dermed et jagt- og vildttema.

Sæbygårdskolens første Haver til Maver-sæson sluttede med en god høst. Foto: Sæbygådskolen/Haver til Maver

Åben skoles visioner:

  • at åbne sig over for det omgivende samfund og samarbejde med lokale organisationer
  • det omgivende samfund skal inddrages i skoledagen på en måde, der understøtter elevernes læring og trivsel
  • bidrage til variation i skoledagen
  • styrke den lokale sammenhængskraft

Hovedområder i undervisningen

  • Haven
  • Udekøkkenet
  • Nyttedyr/skadedyr
  • Biavl (der er bistader i haven)