Geitmyra Matkultursenter i Oslo revolutionerer hjemkundskab

Geitmyra Matkultursenter i Oslo giver med praksis-orienteret undervisning i hjemkundskab eleverne grundlæggende erfaring med, hvor maden kommer fra.

Læs mere om Geitmyra Matkultursenter for Barn
Læs om Geitmyra og i ministerielt oplæg om madpolitik

Mandag til torsdag skoleåret rundt genlyder den gamle Geitmyra Gård midt i Oslo af barnestemmer, snakkendende, spørgende, råbende – og nogle gange skrigende i væmmelse eller begejstring.

Den fredede gård, som er en gammel traditionel landbrugsejendom fra 1700-tallet har siden 2011 fungeret som madkulturcenter for børn fra skoler i hele Oslo. Centeret er grundlagt af Andreas Vivestad, en populær tv-kok i Norge, der bl.a. er kendt fra tv-programmerne om Ny Nordisk Mad, som han lavede sammen med danske Claus Meyer.

Madglæden er central

Glæden ved god mad, er omdrejningspunktet for alt, hvad der foregår på Geitmyra Matkultursenter. Formålet med undervisningen er, at lære børn glæden ved at lave og spise god mad, give dem kendskab til, hvor maden kommer fra og forståelse for de grundlæggende principper bag madproduktion og fødevareforarbejdning.

– Mange af de børn, som kommer her, har overhovedet ikke nogen viden om, hvor maden kommer fra, siger Lene Gjelsvik, som er daglig leder af Geitmyra Matkultursenter for Barn.

– Vi vil give dem en grundlæggende forståelse for, hvad mad egentlig er, og hvor den komme fra. Når de selv har lavet maden helt fra grunden, får de et helt andet forhold til den, forklarer hun.

Laver mad fra bunden

Skoleklasserne kommer fire dage i træk, og laver mad under kyndig vejledning af kokken May Britt Stormoen. De henter grønsager i Geitmyra Skolehaver, som ligger lige på den anden side af vejen, de prøver selv at flå fisk og slagte høns, de skærer kød ud, salter, ryger og koger råvarerne og lærer at fremstille måltidet helt fra bunden.

May Britt Stormoen underviser i madlavning helt fra bunden. Foto: Ulla Skovsbøl
May Britt Stormoen underviser i madlavning helt fra bunden. Foto: Ulla Skovsbøl

Den femte dag i ugen foregår undervisningen hjemme på skolen. Det er en madpakkedag, hvor eleverne undersøger madpakkerne, de har med hjemmefra, under May Britt Stormoens vejledning. Hvilke råvarer indgår i maden? Hvor kommer de fra? Hvad indeholder de af proteiner, fedt og kulhydrater osv.

På den måde henter de deres læring fra den praksisorienterede undervisning fra madkulturcenteret med tilbage på til klasserummet og får den integreret i den almindelige undervisning.

Skræddersyet til læringsmål

Lene Geilsvik, dagligleder på Geitmyra Matkultursenter for Barn. Foto: Ulla Skovsbøl
Lene Geilsvik, dagligleder på Geitmyra Matkultursenter for Barn. Foto: Ulla Skovsbøl

Undervisningsforløbene, som er skræddersyet til læringsmålene hjemkundskab i folkeskolen, for selv om lyst og glæde er omdrejningspunktet for madundervisningen, skal den også være kilde til konkret fagrelevant læring, understreger Lene Gjelsvik.

– Hjemkundskab er utroligt lavt prioriteret her i Norge, og derfor er mange skoler virkeligt begejstrede for vores tilbud, siger hun.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *