Skolehaven giver appetit på sund mad, liv og læring

Ny forskning fra DPU viser, at børn, som er med i skolehaveprojektet Haver til Maver, får smag for sunde råvarer og bedre forståelse for økologi og bæredygtighed.

Læs rapporten her

Børn får appetit på sund mad, når de er med i Haver til Maver, viser forskning fra DPU. Foto: Ulla Skovsbøl
Børn får appetit på sund mad, når de er med i Haver til Maver, viser forskning fra DPU. Foto: Ulla Skovsbøl  ©

Af Ulla Skovsbøl

En gruppe forskere under ledelse af lektor Karen Wistoft fra Danmarks Pædagogiske Universitetsskole har evalueret undervisningstilbuddet Haver til Maver på Krogerup Avlsgård i Nordsjælland og dokumenteret et overvældende positivt udbytte for de børn, der er med.

Haver til Maver er et skolehaveprojekt startet af grønsagsfirmaet Aarstiderne og hovedsageligt finansieret af Fredensborg Kommune, der også er en aktiv partner i projektet. I 2012 har omkring 1300 skoleelever fra haveundervisning på Krogerupgård.

Skolebørnene deltager i et fast forløb, hvor de kommer 8-10 gange i løbet af sommerhalvåret for at passe deres have, lave mad af grøntsagerne sammen med en kok i gårdens udekøkken og løse opgaver i naturen med hjælp fra deres lærere eller en naturvejleder fra Haver til Maver.

Godt alternativ til traditionel undervisning

DPU-forskerne konkluderer, at tilbuddet et vældig godt alternativ til den traditionelle undervisning, fx i hjemkundskab og natur og teknik. Samtidig bygger det på en anerkendende og erfaringsbaseret pædagogik, som også giver børnene positive samarbejdserfaringer og sociale kompetencer.

”Hvis børn skal udvikle sig til selvstædige individer, er der meget der tyder på, at den frihed, der er forbundet med læring i ikke-kontrollerende og ikke-bedømmende omgivelser giver et fantastisk resultat. Det taler også for, at børn skal lære i meningsfulde og autentiske rammer,” siger Karen Wistoft.