Haver til Maver starter ny efteruddannelse

Foreningen Haver til Maver udbyder ny efteruddannelse for lærere og pædagoger, som skal ruste dem til at integrerer skolehaven bedre ud undervisningen. 

Børn i Haver til Maver laver mad i udekøkken på Krogerup Avlsgaard i forbindelse med skolehaverne. Foto Ulla Skovsbøl ©

Foreningen Haver til Maver er klar med en ny efteruddannelse til lærere og pædagoger med titlen “Pædagogisk praksis og fagintegration i skolehaver.” Uddannelsen starter den 3. april 2017, og der er tilmeldingsfrist  fredag den 17. februar.

Formålet med efteruddannelse er  at give lærere og pædagoger et kompetenceløft, som gør dem bedre i stand til at at integrere skolehaverne i skolens fag – og omvendt.

“Vi oplever et behov og en interesse fra lærerne i at samarbejde og videndele på tværs af landet og ikke mindst dygtiggøre sig i at indtage skolehaven som et praktisk faglokale. Det skal uddannelsen imødekomme. Derudover afholder vi seminarer og udvikler grundforløb til at understøtte undervisningen,” siger Haver til Mavers projektchef Tove Preisler.

Undervisere fra DPU og Haver til Maver

Undervisningen på efteruddannelsen bliver varetaget af to forskere ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU) under Aarhus Universitet: Pernille Malberg Dyg, som har skrevet ph.d om skolehaver og Karen Wistoft, der bl.a. har været forfatter på flere af Haver til Mavers evalueringsrapporter.

Desuden underviser to af Haver til Mavers medarbejdere kokken Amalie Dynnes Ørsted, have- og madformidler hos Haver til Maver, og projektudvikler og fundraiser Daniel Hervik.

Formålet med uddannelsen

  • Sikre fagintegration. Dvs. integrere skolens fag i haverne såvel som haverne i skolens fag.
  • Imødekomme kravene om åben skole, udeskole, trivselsfremme og bevægelse.
  • Udfordre børnehavebørn og elevers faglighed med såvel succesoplevelser som involverende og aktiverende undervisning.
  • Etablere de bedste rammer om børnehavebørns og elevers praksisrealterede læring i skolehaver.

Kobling til læringsmål

På efteruddannelsen skal kursisterne bl.a. arbejde med, hvordan folkeskolens krav til læringsmål kan kombineres med Haver til Mavers skolehavekoncept.

Efteruddannelsen er bygget op om tre moduler, der kan rumme indskolingen, mellemtrinnet, udskolingen og børnehaver. Dansk, matematik, natur/teknologi og madkundskab er oplagte fag at integrere i et skolehaveforløb, men også skolens øvrige fag kan indgå.

Uddannelsen er blot en i en række aktiviteter, som Haver til Maver gennemfører med støtte fra Nordea Fonden for at udbrede sit koncept til hele landet.

Tilmeldingsfristen er 17. februar. Læs mere om uddannelse.