Lærerstuderende i Ollerup har skolehave på skemaet

Ingvar Haubjerg Nielsen, lektor ved Den Frie Lærerskole, lader de lærerstuderende lære bæredygtighed og naturfagsdidaktik i skolehaven.

Læs mere om naturfagsdidaktik på Ingvar Haubjerg Nielsens hjemmeside

Ingvar_500
Ingvar Hagbjerg Nielsen underviser på Det Frie Seminarium i Ollerup. Foto: Ulla Skovsbøl ©

Man kan ikke blive lærer fra Ollerup Frie Lærerskole uden at have haft skolehavejord under neglene. Lektor Ingvar Haubjerg Nielsen har de seneste seks år integreret skolehaven i uddannelsen af de kommende efter- og friskolelærere.

”Deres reaktioner går fra accepterende over tolererende til begejstret.” siger Ingvar Haubjerg Nielsen, ”men alle skal med i haven.”

Han mener, alle får noget ud af at arbejde med haver i praksis, og at de vil kunne bruge det, de lærer, når de kommer ud som undervisere.

Ingvar Haubjerg Nielsen underviser selv både i naturfag som linjefag og i det obligatoriske tværgående fag Balance, som alle studerende skal have. Faget fokuserer på sammenhængen mellem natur, sundhed og bæredygtighed. Det er ét semester med fem lektioner om ugen. I øjeblikket er skolehaverne en integreret del af faget, og har også en central placering i linjefaget.

”I linjefaget bruger vi udelukkende haven til naturfaglig undervisning, men i faget Balance indgår den i forhold til almendannelse og livsoplysning”, forklarer han.

Studerer didaktik i haven

I mange moderne skolehaver er mad, madlavning og maddannelse centrale elementer, men sådan er det ikke i  Ingvar Haubjerg Nielsens skolehave på lærerskolen. Han bruger derimod i høj grad haven til sine egne studier i læringsprocesser.

”Haven giver de studerende gode mulighed for at arbejde praktisk, og jeg får selv får selv didaktisk set meget ud af at iagttage, hvordan de arbejder. Jeg giver et oplæg om, hvad de skal gøre, hvordan og hvorfor. Jeg forklarer det, og jeg skriver det på tavlen. Alligevel er der nogle, som går ud og gør det helt forkert, og det viser jo, hvor utrolig svært det er at lærer nogen noget”, siger Ingvar Haubjerg Nielsen.

”Man kan simpelthen se, hvordan folk tænker, ved at studere den måde, de udfører opgaverne på i praksis. Man kan se, hvordan de konstruerer deres egen virkelighed, og det er meget interessant.”

“De studerende i dag er netop vant til, at man kan konstruerer sin egen model af virkeligheden inden i hovedet, og mange af dem mener, den ene model kan være lige så god som den anden. Det er utroligt svært at lave om på, og det kan virke meget provokerende på nogle, når jeg siger, at noget er rigtigt eller forkert. Det er i høj grad udfordringen ved at undervise i naturfag i dag ”, siger han.